Let balonem z Rakouska do Itálie přes Alpy | Balonklub.cz

Rezervovat let

Přelet Alp z Rakouska do Itálie (Alpenüberquerung) 18.1.2016

V pondělí 18. ledna uskutečnila posádka Balonklubu Chrudim, Tomáš Pirner a Josef Nowak, přelet Alp horkovzdušným balónem. Startovali společně s dalšími účastníky tradiční balónové fiesty z letiště v Zell am See. Vzlet byl naplánován na 8. hodinu ranní, ale byl o půlhodiny posunut. Po průletu nízkou oblačností se balonářům naskytly nádherné pohledy na zasněžené vrcholky, ale i údolí, sjezdovky, obydlí,…Čím blíže k Itálii, tím bylo méně sněhu. Najednou skončil masív hor, objevila se nížina s širokými bílými řečišti, které absorbují jarní tající sníh a v dáli Jaderské moře. To byl signál ke klesání, které zabralo cca 45 minut. Po vyhlédnutí vhodného místa na přistání následovala zpráva doprovodnému vozidlu a vlastní přistání.

Teprve při celkově 11. letu v Alpách (2013,2014,2015,2016) konstelace počasí umožnila uskutečnit tento let. Vzduchoplavci přistáli po 3 a půl hodinách letu v okolí vesničky San Odorico, když se v poslední fázi letu v nízké výšce směr letu obrátil a balón letěl na sever. V Itálii nebylo po sněhu ani památky, teplota +6°C. Vesničané, kterých se u balonu sešlo překvapivě hodně, uměli pouze italsky.

Něco čísel : délka absolvované trasy byla cca 160 km, maximální výška 6500 m, maximální rychlost 110 km/h, nejnižší teplota okolí -38°C. Let se nám moc líbil, byl to silný zážitek – určitě bychom si ho někdy rádi zopakovali.

Spojte se s námi na sociálních sítích