Balony nad Alpami - Filzmoos 2013 | Lety balonem | Balonklub.cz

Rezervovat let

Balony nad Alpami – Filzmoos 2013

Ve dnech 19.-25.1.2013 se v rakouském zimním středisku Filzmoos uskutečnilo tradiční setkání horkovzdušných balónů za účasti 30 posádek z Rakouska, ČR, Německa, Holandska, Švédska a Anglie. Z chrudimského regionu se zúčastnili Ilona a Tomáš Pirnerovi, kteří vytvořili společnou posádku s domácími Dani a Joe Nowak (ti však mají rovněž chrudimské kořeny).


Létání balonem v Alpách se v mnoha směrech liší od létání v rovinách. Starty a přistání jsou v nadmořských výškách okolo 1000 m. Vlastní lety probíhají ve výškách 3-4000 m n.m. Vzhledem k řídkému vzduchu jsou samozřejmostí kyslíkové přístroje v koši. Doba každého letu je 2-3 hodiny. Počet míst na přistání je omezeno. Teplota vzduchu může být i -25°C. My jsme 2x letěli při teplotách kolem -5°C a jednou při ještě přijatelných -14°C.

Počasí nám umožnilo provést 3 lety. První – v neděli 20.1. – za JZ větru z Filzmoos přímo přes masív Hoher Dachstein kolem jezera Hallstatter See se stejnojmenným městem a solnými doly starými přes 4000 let. Přistáli jsme u města Bad Aussee.                                                                                             

Další let počasí umožnilo až ve středu 23.1. Tentokrát vál Z vítr a po startu z Filzmoos si to balóny namířily jižně Hoher Dachstein do širokého údolí řeky Enns, kolem lyžařského střediska Schladming. Přistávali jsme u obce Ratting.                                                                                         

Třetí a poslední let se povedl hned následujícího dne – ve čtvrtek 24.1. Start byl opět ve Filzmoos a tentokrát JV vítr zanesl balóny do udolí říčky Lammer s přistáním u Abtenau.

Všechny lety proběhly bez nehod a tvrdých přistání. Získali jsme mnoho cenných zkušeností. Setkání předčilo všechna naše očekávání. Více fotografií je ve fotogalerii www.balonklub.cz.

Spojte se s námi na sociálních sítích